AnnonsKöpa konst och design som bröllopspresenterArtGate.se - investera i konst

Konstverk som investeringsobjekt

Konstverk är spännande investeringsobjekt. Konst kan ge stora förtjänster samtidigt som det är en betydligt mer givande investeringsform än handel med värdepapper. Du kan ju förvara dina förmögenhetsobjekt på väggen! Emellertid är konst en förhållandevis riskabel investeringsform. Du ska till exempel vara beredd på att det kan ta lång tid innan du uppnår den önskade värdeutvecklingen.

Snabba tips för investering i konst

Om du vill investera i konst finns det ett antal saker att tänka på för att du ska maximera dina chanser att tjäna pengar på ditt intresse. Här är fem bra tips som du bör använda dig av.

Köp konst som du uppskattar

Du ska aldrig köpa konst som du inte tycker om. Investeringen blir då inte särskilt givande. Köper du konst som du uppskattar och gärna har på väggen kan du däremot få daglig glädje av din investering.

Läs på om konst och lek detektiv

Ju mer du kan om en viss konstnär eller en inriktning/skola, desto större möjligheter har du att hitta fynd. Två smarta tips är att läsa på om konstnärer som är verksamma/har varit verksamma i din hembygd samt att undersöka om en nu levande konstnär inte har så många år kvar. Det sista tipset kan kanske låta lite cyniskt, men det är ett välkänt faktum att konstnärer som går bort uppmärksammas extra, vilket även visar sig i värdet på konstnärens verk.

Köp konst av bra kvalitet

Konsten du köper bör vara av god kvalitet. Då avses inte konstverkets motiv och utformning, utan verkets skick. Skador eller skavanker på duk eller ram kan försvåra vidareförsäljning.

Börja smått

Som med allt annat är det även inom konstvärlden en bra idé att börja med små steg. Ta inte ut ett extra lån på huset för att köpa din första tavla.

Var noga med försäkringar och larm

Om du är seriös med dina investeringar i konst ska du vara noga med att se till att de konstverk du äger är försäkrade. Har du mycket värdefulla konstverk på väggarna bör du även fundera på att installera larm med automatisk väktarutryckning.

Annons